6 vecí, ktoré musíte vedieť o príprave steaku

Pre milovníkov mäsa je chuť pravého steaku malou oslavou. Pripraviť dobrý steak sa môže javiť ako hotové umenie. Nie je to však pravda, s troškou praxe to dokáže každý. Prezradíme vám pár tipov od vychýrených šéfkuchárov, ako na to. 

Ak sa chcete vo svojich kuchárskych zručnostiach pri príprave chutného steaku vyrovnať kuchárom zvučných mien, vedzte, že to chce len prax. Nič viac, nič menej. Skúšajte, testujte a čoskoro budete pripravovať steaky svojim spolustravníkom ako skutočný šéfkuchár. Prosíte si raw, blue/very/medium rare, medium, medium well či well done? 

1. Stavte na kvalitu

Ak chcete dosiahnuť čo najlepší kulinársky zážitok, musíte použiť tie najlepšie ingrediencie. Steak predsa nie je jedlo na každý deň a investícia do mäsa sa v tomto prípade vyplatí. Dajte si tú námahu, výsledok bude stáť rozhodne za to. 

TIP: Ak chcete vedieť, či je mäso vskutku kvalitné, pichnite doň prstom. Je pružné? Skúste radšej iný kus. V tom kvalitnom zostane po pichnutí prstom priehlbinka.

2. Pred varením nechajte steak odpočívať mimo chladu

Aspoň polhodinku (ideálne hodinu) pred samotnou prípravou steaku mäso vyberte z chladničky a nechajte ho „aklimatizovať“ na izbovú teplotu. Niektorí zo šéfkuchárov tiež odporúčajú v tomto čase mäso posoliť- okrem toho, že tento „rituál“ napomôže odčerpať prípadnú vlhkosť, koncentruje sa chuť a  napomôže vytvoriť pri ďalšej úprave jemnú chrumkavú hnedú kôrku. Iní ho nesolia, len potrú kvalitným olivovým olejom. 

3. Nie je panvica ako panvica

Predtým, ako sa rozhodnete stať sa domácim šéfkuchárom, vyberte si tú správnu panvicu. Ideálne, ak siahnete po liatinovej. Práve liatinová panvica je totiž schopná teplotu rovnomerne rozložiť a udržať bez toho, aby klesla. Rozhorúči sa za krátky čas a zostane teplá ešte dlhý čas. Grilovacie panvice majú na sebe mriežku, ktorá pomáha odvádzať prebytočný tuk a navyše na mäse zanechá mriežku ako z grilu. 

TIP: Nalejte na panvicu trochu hroznového, alebo repkového oleja.

4. Kedy je mäso hotové? 

Ak nemáte teplomer na mäso, jedným zo spôsobov, ako otestovať teplotu steaku, je použitie testera na koláče/torty. Zapichnite tester na päť sekúnd do mäsa a následne si ho priložte na peru. Ak necítite žiadny teplotný rozdiel, máte perfektne prepečený „medium rare“, atď. V zásade sa dĺžka samotnej prípravy odvíja od hrúbky mäsa, čím tenší plátok, tým kratšie sa pripravuje a naopak.

5. Dodajte mäsu tú správnu arómu

Akonáhle bude vaše mäso hotové asi tak na 70 percent, pridajte k steaku na panvici polievkovú lyžicu masla zmiešanú s rozdrveným cesnakom a tymianom. 

6. S krájaním sa neponáhľajte 

Dôležitá zásada: nekrájajte mäso hneď po dopečení, ale nechajte mäso odpočívať, aby všetky šťavy zo steaku mali čas vrátiť tam, kde majú byť. Zníži sa tým „krvácanie“ mäsa pri krájaní. 

Vedeli ste? Červenkastá šťava, ktorá vyteká z trošku surového „rare“ steaku nie je krv. Za červenú farbu môže proteín s názvom myoglobín a voda. Myoglobín zásobuje mäso kyslíkom a počas varenia postupne mení svoju farbu z červenej, cez svetlohnedú až po sivú. Červený je preto, lebo obsahuje železo. 

Prajeme dobrú chuť!