6 tipov ktoré musíte poznať ak chcete pripraviť pizzu ako od šéfkuchára

Vedeli ste, že ročne si milovníci pizze po celom svete objednajú zhruba 5 miliárd pizze? A že hoci sa pôvod tohto obľúbeného jedla pripisuje Taliansku, jeho história siaha až do starovekého Grécka? Bez ohľadu na tieto polemiky je zrejmé, že pizza patrí medzi najobľúbenejšie pochúťky malých aj veľkých. Pritom za chutným kúskom pizze nemusíte chodiť ďaleko- môžete si ju pripraviť aj doma. Receptov sa nájde mnoho; avšak tipov, ako pripraviť tú najlahodnejšiu pizzu nie je nikdy dosť.

1. Nie je múka ako múka

Chlebová múka dáva kôrke tú správnu textúru. Má vysoký obsah lepku, vďaka čomu je cesto presne také, aké má dobrá pizza mať: elastické a pevné zároveň. Pri výbere múky voľte skôr múku nebielenú, nakoľko ešte stále obsahuje beta-karotén, ktorý dáva cestu lepšiu chuť a arómu.

Bakery, Bread, Baker, Apron, Baking, Chef, Cook, Dough

TIP: Cesto z chlebovej múky môžete pokojne použiť na výrobu domácich žemličiek, či chlebových placiek.

2. Tajomstvo šéfkuchára prezradené: korenie a cukor!

Ak máte obľúbený recept na výrobu pizzového cesta, uistite sa, že jednou z ingrediencií je aj cukor. Cukor totiž umožňuje, aby sa kvasnice z neho „vykŕmili“ a pri pečení tak dávajú kôrke krásnu farbu.

TIP: Vytvorte si cesnakové bylinkové maslo, ktorým počas posledných niekoľkých minút pečenia potriete kôrku. Dodá vašej pizze ešte niečo navyše! Stačí zmiešať pár polievkových lyžíc masla s talianskymi koreninami a cesnakovou soľou.

3. Menej droždia a dlhšia fermentácia

Dough, Cook, Recipe, Italian, Flour, Kitchen

Trik mnohých pekárov údajne spočíva v tom, že pri pečení používajú iba minimálne množstvo droždia na vykysnutie cesta. 

Vedeli ste? Viac droždia síce urýchľuje fermentáciu, ale droždie spotrebujú všetok dostupný cukor v ceste, premieňajúc ho na alkohol a znižujú tak jeho chuť.

4. Mixujte s citom

Ak používate elektrický mixér, vždy použite nástavec na cesto a miešajte pri nízkej rýchlosti (pri veľmi vlhkom cestíčku môžete začať s lopatkovým nadstavcom, aby ste spojili všetky ingrediencie do jednoliatej hmoty a potom prepnite na iný režim).

5. Cesto správne vychlaďte

Ešte predtým, ako sa pustíte do samotnej výroby pizze, vypracované cesto vložte do veľkého uzatvárateľného vaku alebo plastovej nádoby a nechajte ho cez noc v chlade (fermentácia chladom; cesto sa takto lepšie „hydratuje“). Pred použitím ho vyberte a nechajte hodinu pred jeho tvarovaním „oddychovať“. Tento proces umožňuje lepku vstrebať uhľohydráty a zlepšuje chuť a zhnednutie kôrky. Rozdiel v chuti aj textúre spoznáte hneď, na tom sa zhodnú šéfkuchári z celého sveta.

6. Poriadne rozohrejte rúru

Základom dobrej pizze je horúca pec: Otočte rúru na najvyššiu možnú úroveň a pečte ju v krátkom čase, kým nedosiahne zlatohnedú farbu. Čím je rúra teplejšia, tým lepší bude kontrast medzi chrumkavým vonkajším a mäkkým vnútorným cestom.

Na záver pridávame recept na výbornú pizzu /oblohu si každý naservíruje podľa chuti/: 

Hrnčekový recept:

  • 1 PL droždia
  • 1 hrnček teplej vody
  • 2 1/4 hrnčeka chlebovej múky (alebo viacúčelovej, ak ju nemáte)
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 ČL soli
  • 2 ČL cukru a extra múka na poprašovanie

Alebo:

  • 1 kg chlebovej múky 
  • 650 ml teplej vody
  • 14 g sušených kvasníc
  • 1 ČL soli, 1 PL cukru a 1 dl olivového oleja

Dobrú chuť!