Tipy a triky, ktoré z vás urobia profesionála v kuchyni

Ako byť lepší kuchár

Vždy pracujte s ostrými nožmi. Väčšina úrazov sa stane s tupými nožmi, pretože tie vyžadujú viac prítlaku narozdieľ od ostrých nožov, ktoré prejdú cez takú cibuľu ako teplý nôž maslom.

Správne držanie noža dokáže drasticky zlepšiť vaše krájacie schopnosti. Skúsení kuchári používajú takzvaný “Blade grip”, kde palec a ukazovák držia nôž až na čepeli. Zo začiatku sa to toto držanie môže zdať mierne zastrašujúce, preto trénujte opatrne a pomaly. Naučte sa krájať suroviny na rovnako veľké kusy, tým dosiahnete aby sa v jedle suroviny uvarili rovnomerne.

Kľúčom k úspechu dobrého kuchára je aj poznanie rozličných surovín, jedál a receptov. Vydajte sa spoznávať nové kuchyne a jedlá, ktoré vám dodajú inšpiráciu a pomôžu ku kreativite. Existuje toľko rozličných jedál, ktoré na Slovensku často nevídame. V niektorých exotických kuchyňách používaju napríklad zázvor, omáčku pripravenú z hnedého cukru a sóje, polievku z kokosového mlieka, bambusové výhonky a podobne. Pozerať obrázky na Instagrame nestačí, je treba chute aj osobne vyskúšať.

Pár tipov o soli

Začnite používať košér soľ namiesto obyčajnej kuchynskej soli a nebuďte s ňou šetrný. Morská soľ a košér soľ (ktorá sa tak nazýva pretože sa zvykla používať na odstránenie krvi z mäsa) má lepšiu chuť ako obyčajná soľ, ktorá obsahuje jód kvôli tomu aby sa v nej netvorili hrudky. Aj keď recept podľa ktorého varíte odporúča určité množstvo soli, vaša chuťová paleta sa môže líšiť, preto sa nebojte pridať soľ ak si to situácia vyžaduje. 

V prípade ak varíte cestoviny, napríklad špagety, kludne použite obyčajnú kuchynskú soľ. Hlavne sa nebojte vodu osoliť poriadne, pretože toto je vaša jediná príležitosť ako ochutiť samotné cestoviny. Na 3 litre vody sa odporúča minimálne 1 polievková lyžica soli. Podľa niektorých talianských kuchárov by voda na cestoviny mala chutiť ako morská voda. 

Ako soliť mäso? Pred alebo po varení? Kuchári sa delia na dva tábory, keď sa jedná o soľenie mäsa. V základe sa jedná o to, že ak mäso osolíte pred, tak to z neho vytiahne šťavu a mäso ostane suché. Ak však mäso osolíte tesne pred varením/pečením, pomôže to zvýrazniť chuť. Čo si z toho odniesť? Soľte mäso iba tesne pred tým ako ho hodíte na panvicu a ešte trochu po tom ako ho dovaríte.

Tiež nezabudnite mäso dobre odvlhčiť papierovými utierkami pred tým ako ho hodíte na panvicu. Ak je mäso moc vlhké, jeho okraje sa neopečú a neskaramelizujú.

Ak ste jedným z ľudí, ktorí obľubujú slané jedlá a vždy majú soľničku po ruke, máme pre vás ďalší užitočný tip. Nieľen soľ, ale aj kyslosť, dokáže perfektne zvýrazniť chuť jedla. A to najmä chuť mäsa. Či už pokvapkanie čerstvou citrónovou štavou, alebo lyžičkou octu, kyslosť dokáže pridať určitým jedlám ten správny posledný “touch”. Ideálne je takto dochucovať jedlo až pri konci, keď je uvarené alebo upečené, aby sa ocot alebo citrónová štava neodparila.

Tip na záver: ako na chrumkavú slaninu

Kto nemá rád poriadne chrumkavú slaninu, či už na haluškách alebo v sendviči s rímskym šalátom a rajčinou? Nie každy však vie ako takú perfektne chrumkavú slaninu pripraviť.

V prvom rade, slaninu budeme piecť v rúre namiesto smažiť na šporáku. Nielenže je čistenie jednoduchšie, ale v rúre sa slanine opečie rovnomerne.

Na plech položíme papier na pečenie a rozložíme slaninu tak, aby sa plátky neprekrývali. 

Rúru predhrejeme na 200°C a potom necháme slaninu piecť 15 až 20 minút v závislosti od hrúbky slaniny. Pre ešte menej mastnú slaninu môžete po dokončení slaninu položiť na tanier s papierovými kuchynskými utierkami, ktoré odsajú zvyšky tuku.