8 life hackov pre domácich pekárov

Domáce pečenie sa teší čoraz väčšej obľube. Internet aj sociálne siete sú priam studnicou inšpirácie a po vzhliadnutí videonávodov všetko vyzerá tak jednoducho… Dobrou správou je, že pekárom môže byť naozaj každý a veríme, že vďaka našim tipom bude pečenie a varenie u vás doma radosťou. 

DIY domáce recepty

1. Cmar z domácej kuchyne

Používate pri pečení cmar? S našim trikom ho už viac nebudete musieť kupovať v obchode. Vyrobíte si ho jednoducho doma- za pomoci citrónovej šťavy alebo obyčajného bieleho octu a mlieka. 

Do šálky mlieka pridajte 1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy alebo octu a nechajte postáť 5 až 10  minút. Keď uvidíte hrudky, domáci cmar je hotový. 

2. Vyrobte si ovsenú múku

Ak hľadáte zdravú múku vhodnú do cesta, na pečenie či zahusťovanie omáčok, vyrobte si ju doma! Stačí ovsené vločky rozmixovať dohladka ponorným či akýmkoľvek iným mixérom a môžete sa pustiť do zdravého varenia.

3. Hnedý cukor na počkanie

Zmiešajte biely cukor s melasou a máte DIY hnedý cukor! Pomer je nasledovný: na každú šálku cukru použite dve polievkové lyžice melasy a poriadne rozmiešajte.

Triky z babičkinej kuchyne

4. Vajcia izbovej teploty za menej ako 10 minút

Je nepríjemné, keď v polovici svojho experimentovania v kuchyni zistíte, že vajíčka majú mať izbovú teplotu. Ak ich zabudnete vybrať hodinu pred pečením, ponorte ich do misky s horúcou vodou na 5 -10 minút. 

5. Expresné dozrievanie banánov

Ak nie sú banány ešte dostatočne zrelé na pečenie, upečte ich v rúre s teplotou 150 °C po dobu 30 až 40 minút. Plech pre istotu vysteľte papierom alebo fóliou, pretože niektoré druhy banánov môžu pri pečení vytiecť. Keď sú banány čierne a mäkké, vyberte ich z rúry a nechajte ich vychladnúť 20 až 30 minút. Ošúpte alebo jednoducho odrežte spodok šupky a vytlačte banán von.

6. Vždy jemný hnedý cukor

Hnedý cukor zvykne postupom času hrubnúť. Ak ho chcete udržať jemný, vhoďte do nádoby krajec chleba. A to je všetko. Chlieb cukor zázračne udržuje v rovnakej forme ako keď ste vrecko otvorili po prvý raz.

7. Maslo v ideálnej forme

Väčšina receptov si vyžaduje použitie zmäknutého masla, ideálne izbovej teploty- na čo však gazdinky často zabúdajú. Záchranou je v tomto prípade mikrovlnka, ktorú možno použiť na rýchle zjemnenie masla. Vždy používajte program „rozmraziť/rozpustiť“, začnite s 8 až 10 sekundami. Či maslo zmäklo dostatočne, overte prstom- ak v ňom zostane odtlačok, môžete pokračovať. Maslo otočte a potom postup zopakujte opäť na päť sekúnd. Časy sú orientačné, upravte si ich podľa výkonu vašej mikrovlnnej rúry.

Druhý spôsob: V kanvici zohrejte vodu, prelejte ju do pohárika a následne z neho vylejte. Takto „rozhorúčeným“ pohárom prikryte maslo a počkajte minútu. Hotovo.  

Tip na záver: 

Víno pri pečení nielen ako ingrediencia

Ak používate valček na cesto len sporadicky a práve ho potrebujete, nepotrebujete poň hneď bežať do obchodu. To, čo však s najväčšou pravdepodobnosťou doma máte, že fľaša od vína (nezáleží na tom, či je plná alebo prázdna). Odstráňte štítok, zoškrabte všetky zvyšky a dôkladne umyte vonkajšiu stranu fľaše. 

TIP: Môžete tiež jednoducho umiestniť na cesto voskový papier alebo mikroténové vrecúško/fóliu a vaľkať aj so štítkom na fľaši .